Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes egyszer (ki tudja hányszor) arról beszélgetett, hogy ha így alakulnak a megjelenési esélyeik és ekkora lesz a cenzúra, akkor végül húsvéti tojásokra fogják írni a verseiket. Hát, igen – gondolom én: rövid verseik lettek volna akkor.

Ezt a történetet jóval azelőtt olvastam, hogy eszembe jutott volna valahogy ismertséget szerezni a verseimnek. De 2016 kora tavaszán nagy küzdő kedvem támadt és elkezdtem azon gondolkozni, hogy hol érhetném el úgy az embereket, hogy szabályosan beleütközzenek a verseimbe. Akkor azon töprengtem, hol kapna valami olyat az emberek, ami ingyen van és lehet rá írni verset. Hol?

A piac

A piacon sokszor kapunk zacskót. A zacskó a legtöbb esetben nejlonból van és nem lehet rá írni semmit. De mi lenne, ha én vennék újrapapír (környezetbarát) zacskókat és arra írnék kétsoros verseket. Ha Weöres Sándor írhatott mondatverset, József Attilának pedig gyönyörű és elgondolkoztató kétsoros versei vannak, én miért ne írhatnék zacskókra kétsoros verseket.

Vettem hát papírzacskókat, meg egy fekete filctollat és írtam hozzá 4 kétsoros verset, melyeket felváltva rögzítettem egy-egy zacskóra, majd elmentem a piacra.

 

A piac szabályoz

Mondják (és nincs igazuk), hogy a piac mindent szabályoz. Nekem azonban jól kimutatta, hogy a zacskóimra nincs kereslet. A mezőgazdasági vállalkozók közül papírzacskó használatára átszoktatni a vevőket senki sem vállalkozott. Engem ez nem tört le. Próbálkoztam a nonprofit szférában és leadtam a zacskókat egy adományboltban.  Ugyanakkor rájöttem, hogy ez így nagyon sok munka nagyon kevés eredményért. Új megoldást kellett keresnem.

A siker a technikában van

Azon töprengtem, hogy az emberek miért nem olvasnak szépirodalmat, ha sms-t meg állandóan olvasnak. És itt találtam meg a nagy lehetőséget. Írjak sms-verseket. Igaz, az csak az ismerőseimhez jut el, de őket legalább érdekli. Viszont sokszor begépelni egy verset a telefonba épp olyan fárasztó, mint ráírni zacskókra. Volt azonban egy megoldás.

Találtam egy olyan okostelefon alkalmazást, amelyben egyszer kell begépelni egy sms-t és akárhány mobilszámra ki lehet küldeni. Az alkalmazás kb. 1900 forintba került és korlátlan ideig használható. Ez lett a megoldás.

63 olvasóm van

Sok vagy kevés 63 olvasó? Nem tudom. Nekem ők fontosak. 3 éve írok nekik és jó visszajelzéseket kapok tőlük. Szeretik, amit csinálok. Egy színfolt az életükben. Arról pedig, hogy értékesek-e ezek a versek egyszer igazi költőtől kaptam véleményt… Hogy mit mondott, ezt megírom holnap. Itt pedig mutatok 2 sms-verset, hogy olvasóim tudják milyenek is ezek.

Víztükör

Azért mentem a folyóhoz, mint bárki:

megtisztulni és szabaddá válni.

De mielőtt a vízbe mártottam volna a tenyerem,

megfejtettem a homlokomon a jelem.

Valahogy

Ebben a csendben oly élesen hiányzol.

Kaptam bár elégszer harapást magánytól,

valahogy ez a most, valahogy ez a fog

lemetsz egy sose volt égig érő fáról.